- Повече от 2/3 от хорат се боят за себе си

...
- Повече от 2/3 от хорат се боят за себе си
Коментари Харесай

Българите масово считат, че COVID-19 e изкуствено пуснат

- Повече от 2/3 от хорат се боят за себе си и своите близки по отношение на ковид

- 3/4 твърдят, че са подготвени да жертват даже някои от своите човешки права, в случай че това ще помогне.

- Повечето нации застават зад държавните управления си в тази борба.

- Но пък близо половината запитани се съгласяват, че опасността от ковид може и да е пресилена.

- Хората по света не знаят какво да чакат в околните седмици – неприятно или хубаво – като малко по-ясна сега наподобява неприятната вероятност.

- Хората не знаят и дали разпространението на този вирус е нечие съзнателно дело, само че наподобява имат вяра, че не е. 

Това демонстрира експресно проучване на Асоциация „ Галъп интернешънъл ” по отношение на COVID-19, в което са интервюирани 24 652 от 28 страни по целия свят. Изследването е приключило през вчерашния ден и е пуснато на уеб страницата на българския център за публични и политически проучвания " Галъп интернешънъл ".

 
КАКВО СМЯТАТ БЪЛГАРИТЕ?
Българите се боят да не се заразят с ковид покрай равнищата на останалите 27 страни – 62% у нас споделят, че по-скоро се опасяват или съществено се опасяват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и след народите, които в най-голяма степен намират заплахата за пресилена – общо 72% у нас считат по този начин – при 49% приблизително за всичките 28 страни. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина – страни, които сякаш към този момент остават надалеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и опасността не се възприема като пресилена.

60% у нас намират, че държавното управление към този момент се оправя малко или доста добре , а 37% – че не се оправя или дори напълно не се оправя. Останалите се двоумят. И тук страната ни се оказва покрай междинното за всички прегледани страни отношение.

83% от българите са подготвени да се лишат и от избрани свои права в името на сдържането на болестта .

Попитани какво си показват в границите на месец, 42% у нас считат, че най-лошото следва , 27% не чакат смяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на процедура поделени.

България е под междинните стойности по приложимост на защитни маски и в „ златната среда “ по приложимост на ръкавици (15%), само че е сред „ отличниците “ по приложимост на дезинфектанти за ръце – употребяват ги 2/3. И при миенето на ръце сме „ първенци “ (или най-малко по този начин твърдим). В опитите за обществената изолираност също сме над междинните, а в директната самокарантина – сме в средата.

Българите са най-големи последователи на хипотезата, че някой в действителност стои зад разпространяването на вируса . 58% у нас считат по този начин, 30% са на противоположното мнение, а останалите не могат да преценяват. Най-близо до нас по брой последователи на теорията за интрига към COVID-19 са Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%) - (виж.таблиците по-долу).  

Така се оказва, че българите демонстрират подготвеност да се самоограничат, поддържат активността на управляващите и се готвят по-скоро за неприятни сюжети (макар и без паника), само че и имат едно мислено – дали пък заплахата не е пресилена. Традиционната тукашна мнителност е може би налице, въпреки да не пречи на вземането ограничения. Тази мнителност очевидно ни кара към този момент да мислим, че май сме и жертва на нечий проект.

 
СВЕТОВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ
Общо 67% споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% заявяват, че се опасяват, а 29% признават, че се боят доста.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и жителите на Афганистан – с почти равни дялове на боязън и кураж. Върховите стойности на страх, предстоящо, са в Италия  – общо 90% малко или доста се опасяват от болестта. Сходно обаче наподобява ситуацията и в Индонезия.

 Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР